Är detta Sveriges äldsta kända golfklubbor?


Skriven av Leif Einarsson


I mitten av 1980-talet råkade jag höra ett samtal mellan en äldre man och ägaren av en golfbutik I Göteborg. Gentlemannen undrade om han var intresserad av att köpa ett gammalt golfset, en canvasbag med en bunt gamla hickoryklubbor

Image
”Absolut inte! Vi handlar inte med gammalt skräp” blev svaret. Sorgsen lämnade mannen butiken, men mitt intresse hade vaknat. Jag följde med ut på gatan och frågade honom vad det var han hade till salu. Bagen innehöll 15 äldre hickoryklubbor. Eftersom jag aldrig hade sett några gamla klubbor och därmed inte hade en aning om värdet bad jag honom att berätta vad han visste om klubborna och deras historia. Hans farfar hade spelat golf i Göteborg vid sekelskiftet 1900 men flyttat utomlands på 1930-talet. Klubborna hade lämnats kvar i ett sommarhus. Nu ville han sälja. Han begärde 1500 kr. Jag köpte och gick hem med ”skräpet”, lade bagen på vinden och glömde bort dem. Några år senare fyllde en god vän 50 år. Jag kände till att han var intresserad av gamla klubbor. En gammal skräpklubba från vinden blev en uppskattad present. Det var en mashie Spalding Hammer stämplad med George Roberts Gothenburg GC.

Image
Vad fanns det mer i bagen? Tre smooth face F H Ayres klubbor tillverkade 1885-95, tre Spalding Hammer alla stämplade George Roberts Gothenburg GC. George var professionist på Hovås 1911-27. Fem klubbor från Leyland Rubber Company alla stämplade Max Wellens pro på Göteborgs GK 1929-32. Ytterligare en damklubba var stämplad P. Roberts Birkdale.

Image
Det mest sensationella var dock en bulldog, tillverkad av Edvin (Ted ) Roberts, yngre bror till George och pro på Stockholms GK 1914-1978 en fantastisk fin, spelbar klubba. Det fanns ytterligare några samtida hickoryklubbor i bagen. Tänk om man kunde göra sådana här fantastiska fynd idag! Samlarvärdet på dessa klubbor idag är mångdubbelt högre.

Image
Dessa klubbor blev starten i mitt samlarliv, som nu omfattar både klubbor, böcker, bollar och memorabilia. Numera är jag mest inriktad på svensk golfhistoria. Klubbor tillverkade av F H Ayres tillhör fortfarande mina favoriter. Jag har130 klubbor i min samling och jag letar alltid efter fler. Det var slumpen som gjorde mig till inbiten samlare av Golfiana. Nu till svaret på frågan i rubriken ” Sveriges äldsta klubbor ” I Göteborgs Idrotts-Förbunds Golf-Afdelnings (namnändrad 1909 till Göteborgs Golf-Klubb) första protokoll 1902 § 2 står det att herr Edvard Lithander öfverlämnat diverse golfklubbor märkta ” A ” Till allmänt bruk att förvaras i materialboden på Sandvikens Golfbana. Fyra av mina F H Ayres klubbor är märkta ” A ”och tre tillhörde setet jag köpte. Den fjärde klubban med ”A” bytte jag mig till i Göteborg för något år sedan. Finns det fler klubbor från detta set på någon vind som ännu inte är upptäckta?

Image
Image
Slå detta om ni kan!

PS!
Är Sagers Ryfors klubbor på Svenska Golfmuseet äldre?
Troligtvis för Ryfors 8 hål anlades 1888 men med skriftlig dokumentation??? DS!
Leif Einarsson samlare och golfhistoriker

Mitt råd!

Samlarklubbor rör man aldrig.
Spelklubbor renoverar man till speldugligt skick.
Resten hänger man på väggen.